Soorten vetten

Verzadigd vet is meestal van dierlijke oorsprong maar transvetten ontstaan door kunstmatig harden van plantaardige olie. Helaas zijn we er dan nog niet want de wereld van de vetten is ingewikkeld maar wel zo boeiend om u er eens in te verdiepen. Zeker als je opkomt voor de belangen van het hart is dat aan te raden.

In melkvet komen ook transvetten voor maar die zijn van een andere structuur dan gehydrogeneerde plantaardige olie en onschadelijk voor onze gezondheid. Maar het kan nog ingewikkelder. Het vet in dierlijk voedsel, ook rund- en varkensvlees, bevat vaak voor de helft onverzadigde vetzuren. Met die wetenschap moet je vraagtekens zetten bij adviezen om dierlijk vet te mijden en in plaats daarvan (weinig) plantaardig vet te eten.

Waar komt die vetfobie toch vandaan? Er is de olieverwerkende industrie veel aan gelegen om hun producten te verkopen. Vanuit die hoek zijn dierlijke vetten in de ban gedaan. We moesten ze vervangen door plantaardige vetten die meestal kunstmatig gehard waren, zoals margarine en bak- en braadproducten. Inmiddels is duidelijk dat een overmaat aan linolzuur helemaal niet zo goed is voor hart en bloedvaten en eerder coronaire hartziekten in de hand werkt.

Nu is het wel zo dat het percentage transvet in het afgelopen decennium drastisch verlaagd is, lager dan de percentages die u voorstaat. Als je veel fabrieksvoedsel eet kun je meer dan de 5% transvetten binnenkrijgen. Ik denk daarom dat u er beter aan doet om uw pijlen meer op vergaand geraffineerde voeding te richten, die maar al te vaak transvetten en fructosestroop bevatten, allebei goedjes die ontstekingen veroorzaken en onze insulinehuishouding verstoren en daarmee erg slecht voor hart en bloedvaten zijn.

Wat er, om het verhaal enigszins af te ronden, aan geraffineerd voedsel ontbreekt, zijn met name spoorelementen zoals zink, die hard nodig zijn voor onze stofwisseling, met name de insulinehuishouding. Dat pleit voor een veel kritischer houding naar de voedselverwerkende industrie, die ons allerlei producten met misplaatste gezondheidsclaims in de maag willen splitsen, zoals ‘0%’ vet of ‘verrijkt met omega 3’.

Dit artikel is geplaatst in Cholesterol, Hart en bloedvaten, Overgewicht, Voeding. Bookmark hier de permalink.

Geef een reactie