Gezond leven en toch een hartstilstand

In “Hart & Bloedvaten”, een uitgave van Media Planet en meebezorgd met de Telegraaf een verhaal van iemand die een hartstilstand overleefde. Die man heeft geluk gehad omdat hij meteen gereanimeerd is door zijn vrouw en zoon. Hij heeft er niets van overgehouden. Door zijn werk als instructeur EHBO had hij een AED in huis. Om te voorkomen dat het een tweede keer gebeurt, heeft hij nu een inwendige defibrillator.

Hij is blij dat hij het zonder verdere gevolgen overleefd heeft. `Toch is mijn leven sindsdien niet veranderd. “Ik at al gezond en dat doe ik nog steeds. Ik doe weer precies wat ik voorheen ook deed.”

Ik weet niet hoe het u vergaat maar ik vraag me toch een paar dingen af. Algemeen wordt beweerd dat hartziekte vooral wordt veroorzaakt door een verkeerde leefstijl. Waarschijnlijk heeft deze man geen enkele twijfel over de adviezen van Voedingscentrum en Hartstichting. Dan heeft hij waarschijnlijk voldoende lichaamsbeweging gehad en bevatte het weinige vet dat hij at een overmaat aan linolzuur en veel te weinig alfa/linoleenzuur. Verzadigd vet kwam er nauwelijks tot niet op tafel maar wel weer veel koolhydraten. De boterhammen werden besmeerd met Becel. Ik zou graag willen weten wat voor bakvet bij dat gezin gebakken gebruikt werd. Ik vermoed in ‘supergezonde’ bak- en braadproducten op basis van zonnebloemolie.

Maar nu komt het; hij heeft daarna  niets aan zijn leefwijze veranderd omdat hij al gezond leefde, zo zegt hij. Maar hoe kom je dan aan een hartstilstand? Op deze brandende vraag gaat het artikel om onbegrijplijke redenen niet in. Ik denk dat ik het wel weet. Deze man, een EHBO instructeur, heeft hoogstwaarschijnlijk decennialang de officiële voedingsrichtlijnen gevolgd. Weinig vet, linolzuurrijk en plantaardig, weinig eieren, magere vlees-  vis- en zuivelproducten en geen slasaus maar yoghurtdressing (met suiker) over de sla. De overmaat aan linolzuur en koolhydraten veroorzaken ontstekingen en de hoeveelheid suiker die gemiddeld geconsumeerd wordt veroorzaakt diabetes type 2, eveneens een ontstekingsziekte.

Dit artikel is geplaatst in Hart en bloedvaten, Voeding. Bookmark hier de permalink.

Geef een reactie