Plantaardige boter?

“Plantaardige boter verlaagt je cholesterol echt!”, kopt een artikel op Excite. Het gaat om twee margarinefabrikanten (schrijver gaat onverdroten door met ‘boterfabrikanten’), die aangeklaagd waren omdat zij onterecht zouden claimen dat hun producten een positieve invloed hadden op cholesterol.

Er is hier iets vreemds aan de hand. Ik heb nog nooit gehoord dat iemand aan het cholesterolverlagende effect van plantensterolen, het hoofdbestanddeel van deze margarines, twijfelde. Ik denk dan ook niet dat ze daarvoor aangeklaagd zijn. Het lijkt er verdacht veel op dat ze dit zelf in scene gezet hebben, al dan niet geïnspireerd door hun onderlinge ruzie (Benecol en Becel pro.activ) van een aantal jaren geleden, waarbij ze wederzijds twijfel zaaiden over de werkzaamheid van het product van hun concurrent.

Het stukje gaat uiteraard uitputtend in op het belang van cholesterolverlaging voor hart- en bloedvaten.  Dat is dus het rookgordijn. Er wordt zomaar aangenomen dat cholesterolverlaging goed is voor hart- en bloedvaten maar daar is absoluut geen wetenschappelijk bewijs voor. Deze margarinefabrikanten gokken op de aanname van het brede publiek maar ook vele wetenschappers, artsen en diëtisten, dat dit wél het geval is.

Enigszins hilarisch staat er bij het artikel een foto van een pakje ‘BUTTER”, waarop in kleinere letters ook het  woord ‘plant’  te lezen is, als ware dit het bewijs dat boter toch echt plantaardig is. Met enige moeite valt er te lezen dat dit pakje (geen kuipje) boter ‘packed by plant 48-0943’  is. Dat maakt duidelijk wat voor ‘plant’ hier bedoeld wordt. Een vestiging, een fabriek, zo u wilt, waarmee uitdrukkelijk en uiteraard niet gezegd is dat boter een fabrieksproduct is…

Dit artikel is geplaatst in Cholesterol, Hart en bloedvaten, Voeding. Bookmark hier de permalink.

5 Responses to Plantaardige boter?

 1. Modderbaard zegt:

  Doet mij denken aan een onderzoek waar ik een tijdje geleden over las:
  Proefpersonen zijn 20 jaar lang gevolgd. Margarine-, en boterconsumptie vervolgens afgezet tegen hartinfarcten. Hoe meer margarine hoe meer infarcten. Bij boter precies andersom.

  http://wholehealthsource.blogspot.com/2009/10/butter-vs-margarine-showdown.html

  Erg leuk om even te lezen in het licht van bovenstaande.

 2. MetaBool zegt:

  Op mijn werk zit ik regelmatig tegen een poster met de schijf van vijf aan te kijken. Ik krijg er steeds meer zin in om daar een alternatief voor te maken die onze gezondheid ten goed komt i.t.t. dat gedrocht van het Voedingscentrum. Uiteraard krijgen daarin boter, kaas, eieren, doorregen vleesproducten een prominente plek, naast groente, vis, noten, en olijfolie. Hoewel, ik sluit niet uit dat iemand dat al gedaan heeft, al dan niet ten gevolge van een bewustwordingsproces. 😉

 3. Maan zegt:

  Ik heb hem al eens gemaakt, een paar jaar geleden 😉

  [img]http://www.xs4all.nl/~ftptm001/plaatjes/schijf%20van%205%20klaar.gif[/img]

  Ik hoop dat ie zichtbaar wordt.
  Goede Site!

 4. MetaBool zegt:

  Geweldig, Maan! Precies wat ik bedoelde! 🙂

Geef een reactie