Geen overgewicht en toch diabetes

Het metabool syndroom is de voorbode van een aantal ontstekingsgerelateerde ziekten, waarvan diabetes type 2 de belangrijkste is. Tot voor kort dacht men dat overgewicht de belangrijkste oorzaak was. Toch krijgen ook mensen met weinig overgewicht of met een normaal gewicht diabetes. Hoe zit dat dan? Het lijkt er steeds meer op dat overgewicht niet zozeer de oorzaak van diabetes is maar dat ze allebei door hetzelfde veroorzaakt worden. Ook relatief slanke personen kunnen inwendig buikvet ontwikkelen. Dat vetweefsel bevat bloedvaten en scheidt een hormoon af, neuropeptide Y, waarvan je eetlust krijgt.

Vervolgens is het natuurlijk de vraag waardoor ontstekingsprocessen, overgewicht en buikvet ontstaan. Daar is onlangs een belangrijke aanwijzing  voor gevonden, hoewel die niet echt nieuw is. De schuldige is fructose, oftewel vruchtensuiker. Het zit in kleine hoeveelheden in fruit maar het zit ook in gewone tafelsuiker, die voor de andere helft uit glucose bestaat. De industrie gebruikt fructose in heel veel voedingsmiddelen, meestal in de vorm van glucose-fructosestroop, als goedkoop zoetmiddel. Een klein beetje fructose, zoals in fruit voorkomt, kan geen kwaad. Maar als je regelmatig meer dan 25 gram binnenkrijgt, bijvoorbeeld door 50 gram gewone suiker te eten, al dan niet verborgen in voedingsmiddelen, dan loop je wel gezondheidsrisico’s.

Het goedje, ook wel HFCS, high fructose corn syrup, genoemd, zit in heel veel voedingsproducten. In de door Sonja Bakker aanbevolen eierkoeken en ontbijtkoek is het een van de hoofdingrediënten. Val je af, krijg je toch nog suikerziekte…

Dit artikel is geplaatst in Diabetes, Overgewicht. Bookmark hier de permalink.

Geef een reactie