Mag een diabetespatiënt een toetje?

Dit vroeg een HBOV-student zich af op de website van Nursing. Ze hielp een diabetespatiënt bij het maken van een menukeuze. Een speciaal dieet bij diabetes, zowel type 1 als type 2, is niet nodig, is de gangbare opvatting. Een normale, gezonde voeding is het beste voor iedereen, ook voor diabetici. Daar ben ik het mee eens, ware het niet dat hiermee bedoeld wordt dat we moeten eten volgens de normen van het Voedingscentrum; u weet wel, niet te veel calorieën, vetarm etc.

Echter, de adviezen van het Voedingscentrum zijn niet gezond, niet voor gezonde mensen, dus ook niet voor diabetici. Dit overheidsorgaan adviseert ons een hongerdieet. Als je je er aan probeert te houden móet je tussendoor wel het een en ander naar binnen werken om niet uitgehongerd de dag door te komen. Een van de diëtisten waar het Voedingscentrum door bestierd wordt, wist me te vertellen dat de adviezen gebaseerd zijn op het gegeven dat mensen nu eenmaal snaaien en dus veel meer calorieën naar binnen werken dan ze denken. Een fraai staaltje van logica omkeren.

Natuurlijk ontgaat het de wakkere mensen van het Voedingscentrum ook niet dat we alleen maar zwaarder worden maar laten we eens kijken naar de gevolgen van die adviezen. Het Voedingscentrum adviseert niet alleen veel te weinig calorieën om de dag door te komen maar ook een hoog percentage koolhydraten. Daarbij gaat men er kennelijk van uit dat we regelmatig tussendoortjes naar binnen werken die eveneens grotendeels uit koolhydraten bestaan. Met dergelijke richtlijnen is het geen wonder dat het Convenant overgewicht mislukt is.

Mogen diabetespatiënten suiker? Bij type 2 is dat feitelijk het toedienen van de verslavende stof aan de verslaafde, met meer insulineresistentie tot gevolg. Type 1 moet al die onnodig toegediende koolhydraten met insuline wegspuiten. Natuurlijk is het goed dat er insuline is maar het uitgangspunt zou moeten zijn om de inzet van dat hormoon tot het uiterste minimum te beperken door weinig koolhydraten te consumeren en zeker geen geraffineerde, zoals suiker.

Dit artikel is geplaatst in Cholesterol, Diabetes, Hart en bloedvaten, Overgewicht, Voeding. Bookmark hier de permalink.

Geef een reactie