Cholesterolverlagers voor gezonde 70-plusser volslagen nutteloos

Mannen van in de zeventig moeten niet precies dezelfde dingen doen om gezond te blijven als hun jongere  seksegenoten, maar dat hadden we zelf ook zal bedacht… Op jongere leeftijd is het bijvoorbeeld goed voor de gezondheid om één of twee glazen alcohol per dag te drinken, maar voor 70-plussers maakt dat niet meer uit.

Er is onderzoek gedaan naar de gezondheid van Amerikaanse mannelijke dokters. Voor dit onderzoek zijn de gegevens gebruikt van de artsen die vóór 1915 werden geboren en nu blijkt dat een te hoog cholesterolgehalte niet meer gevaarlijk is voor 70-plussers. Het slikken van cholesterolverlagers door gezonde 70-plussers die een te hoog cholesterol hebben, maar verder gezond zijn, is dus waarschijnlijk volslagen nutteloos.

Van de zeventigplussers die niet roken, niet te dik zijn, voldoende bewegen en geen hoge bloeddruk of suikerziekte hebben, haalt net iets meer dan de helft de negentig. Wél roken én veel te dik zijn halveert de kans op het vieren van de 90ste verjaardag. Voeg daarbij een hoge bloeddruk, suikerziekte en stilzitten en de 70-plusser weet voor 96 procent zeker dat hij nooit negentig zal worden.

Dat een te hoog cholesterolgehalte voor 70-plussers niet gevaarlijk meer is, was ook al wel uit andere onderzoeken gebleken, hoewel niet uit alle. Veel discussie is er ook al geweest over de vraag of het nog goed voor zeventigers is om intensief te bewegen, om meer te doen dan de dagelijkse wandeling met de hond. Uit dit onderzoek blijkt dat een paar keer per maand tot vrijwel iedere dag sporten de kans op de dood voor het 90ste jaar met 20 tot 30 procent verlaagt.

Dit artikel is geplaatst in Cholesterol. Bookmark hier de permalink.

Geef een reactie