Insulineresistentie, diabetes en overgewicht

Diabetes type 2, want daar gaat het over, en overgewicht zijn allebei het gevolg van insulineresistentie. Voor sommigen is dit het intrappen van een open deur maar deze opvatting, die veel meer recht doet aan de verslavingsziekte die diabetes type 2 is, wint maar heel langzaam terrein.

Verreweg de meeste mensen, ook professionals in de gezondheidszorg, denken dat diabetes wordt veroorzaakt door overgewicht. Daardoor krijgen diabetici steevast te horen dat ze flink moeten afvallen, waardoor hen en passant een schuldgevoel aangepraat wordt omdat dit suggereert dat ze het helemaal aan zichzelf te wijten hebben door teveel te eten.

En verdomd, als het diabetici met overgewicht lukt om af te vallen, doorgaans met heel veel moeite, verbetert inderdaad de diabetes, waardoor insulinespuiters kunnen minderen of op tabletten overgaan en tablettenslikkers eveneens kunnen minderen of stoppen. Ziejenouwel dat diabetes wordt veroorzaakt door overgewicht? Dus, calorieën beperken?

Nou, daar valt wel iets op af te dingen. Door de hoeveelheid calorieën beperkt te houden wordt automatisch de koolhydraatinname beperkt. Daardoor verbetert de gevoeligheid van de insulinereceptoren. Echter, de aanbevolen hoeveelheid koolhydraten is volgens de gangbare leer nog steeds aanzienlijk door de veronderstelling dat we die hard nodig hebben voor onze gezondheid. Het gevolg is dat de koolhydraatverslaving, die onlosmakelijk verbonden is met insulineresistentie, in stand blijft. Daardoor blijft het ontzettend moeilijk om van zoetigheid en koolhydraatrijke tussendoortjes af te blijven.

Het verklaart waarom juist koolhydraatbeperkte dieetvarianten zo goed werken bij diabetes en overgewicht. Diabetici zijn ziek geworden en verslaafd geraakt aan geraffineerde koolhydraten en worden beter door die te beperken.

En nu eens kijken hoe lang het duurt voordat het merendeel van de professionals en het Voedingscentrum eindelijk eens wijzer worden.

Dit artikel is geplaatst in Cholesterol, Diabetes, Hart en bloedvaten, Overgewicht, Voeding. Bookmark hier de permalink.

Geef een reactie