Meeste mensen weten niet waardoor ze te zwaar zijn

Uit een enquête op een afvalwebsite blijkt dat verreweg de meeste zwaarlijvigen geen enkel benul hebben van waar hun overgewicht door veroorzaakt wordt. Veel te veel ‘deskundigen’ weten evenmin waar overgewicht door veroorzaakt wordt en verkondigen standpunten waar geen (recente) wetenschappelijke onderbouwing voor is. Wat ligt er toch in vredesnaam meer voor de hand dan met man en macht eerst die oorzaken eens te achterhalen?

Decennialang wordt ons al geadviseerd om minder te eten en meer te bewegen, minder calorieën en minder verzadigd vet naar binnen moeten werken. De resultaten liegen er niet om. We eten 20 procent meer groente en fruit dan in de zeventiger jaren, terwijl we 25 procent meer bewegen. Lichaamsbeweging is ontegenzeggelijk een goed middel om insulineresistentie tegen te gaan maar zijn we slanker met dit beleid geworden? Integendeel, aanzienlijk zwaarder zelfs!

Ook als we de balans opmaken van de afgelopen vijf jaar, waarin het Convenant Overgewicht van Paul Rosenmöller zich moest bewijzen zette deze tendens door. We leven steeds ‘gezonder’ maar worden desondanks zwaarder.

Het is verbijsterend dat er nauwelijks aandacht is voor de oorzaken van overgewicht. De overheid, verreweg de meeste wetenschappers, voedingsdeskundigen, artsen en diëtisten, vrijwel iedereen volgt de gebaande paden van energiebalans (je eet meer dan je verbrandt), calorieën beperken en minder vet eten. Dom, want het zou na die ruim dertig jaar toch duidelijk moeten zijn dat die richtlijnen niet werken of erger, juist tot meer overgewicht leiden.

Dit artikel is geplaatst in Overgewicht, Voeding. Bookmark hier de permalink.

3 Responses to Meeste mensen weten niet waardoor ze te zwaar zijn

 1. mirjam zegt:

  Nu iedereen massaal overstapt op het “dr frankdieet’komt er misschien verandering in??

 2. Het besef begint te komen in Nederland.
  Hadden we eerst Dr. Atkins, South Beach, zone dieet, nu is er de Zweedse Annika Dahlqvist, Yvonne Lemmers, Dr. Frank, Ralph Moorman, Harriët Verkoelen en nog een vele natuurdiëtisten die hetzelfde verkondigen:
  Van “calorieën tellen” naar “Letten op koolhydraten” of te wel “Grip op Koolhydraten”.

  Iedere voedingwijze heeft zo zijn eigen richtlijnen. Het een is beter vol te houden dan het andere.
  Zo ben ik met mijn eetwijze Grip op Koolhydraten: niet vetarm, anti-light en mag er 1x per dag met inachtneming van de richtlijnen van fase 1 koolhydraatrijke voedingsmiddelen gebruikt worden. Hierdoor verval je niet – zoals bij streng koolhydraatarme eiwitrijke diëten – na een tijdje in een sterke drang naar koolhydraten, met als gevolg weer een toenemende koolhydraatverslaving. Jammer, want als je eenmaal een dieet/eetwijze gevolgd hebt weet je ook wat koolhydraten met je lichaam doen…
  En als je eenmaal per dag de ruimte hebt voor wat toegestane koolhydraten, dan is het heel lang vol te houden en wordt het gewoon jouw geheel eigen eetpatroon.

  Hartelijke groeten
  Yvonne Lemmers

  @MetaBool: Complimenten voor je site!!

 3. MetaBool zegt:

  Mooie aanvulling, Yvonne en tevens een antwoord voor Mirjam, waarvoor dank! Binnenkort kun je een stukje verwachten waarin jouw methode belicht wordt.

Geef een reactie