Voedingscentrum: “geen bewijs voor schadelijkheid verzadigd vet”

Sommige dingen moet je tweemaal lezen voordat goed tot je doordringt wat er staat. “Dat onderzoekers het ongunstige effect van verzadigd vet niet kunnen aantonen, betekent niet dat het effect er niet is”, staat letterlijk op de website van het Voedingscentrum. Jarenlang zijn we bestookt met “Let op vet”, “Gebruik olie of margarine uit een kuipje” en wat dies meer zij om ons maar onverzadigde vetten naar binnen te laten werken ten koste van verzadigde vetten en wat geeft het Voedingscentrum eindelijk toe? Inderdaad, er is geen enkel bewijs voor de schadelijkheid van verzadigd vet!

Naar aanleiding van de reacties kan ik alleen maar zeggen dat de meest voor de hand liggende reactie van het Voedingscentrum zou zijn om de bewijzen voor de schadelijkheid van verzadigd vet even breeduit en vetgedrukt, maar dat laatste hoeft niet per se, te vermelden. Dat mag om te beginnen best hier. Het zou voor de eerste keer zijn dat ik antwoord op deze vraag kreeg. Niet alleen het Voedingscentrum maar ook onder andere de Hartstichting, de Gezondheidsraad en Unilever bleven tot nu toe in gebreke met een antwoord op die vraag.

Dit artikel is geplaatst in Cholesterol, Hart en bloedvaten, Voeding. Bookmark hier de permalink.

2 Responses to Voedingscentrum: “geen bewijs voor schadelijkheid verzadigd vet”

 1. Henk van den Berg zegt:

  Door selectief te citeren mis je wel de kern van dit bericht en mogeljke verklaringen van (schijnbare) discepanties in onderzoeksresultaten. Daarom hierbonder het hele bericht:

  Sommige onderzoekers twijfelen aan de ongunstige effecten van verzadigd vet. Er zijn ook veel onderzoeken waaruit blijkt dat verzadigd vet wel ongezond is. Dat onderzoekers het ongunstige effect van verzadigd vet niet kunnen aantonen, betekent niet dat het effect er niet is.

  Dat kan te maken hebben met verschillen tussen de personen die zijn onderzocht en de verschillen in hoeveelheid vet die ze binnenkregen. Ook kan het te maken hebben met hoeveel calorieën de groep binnenkreeg en wat de personen aten. Als de verschillen tussen de groepen klein zijn, is het ongunstige effect van verzadigd vet lastig aan te tonen.

 2. MetaBool zegt:

  Laat ik om te beginnen ruiterlijk toegeven dat ik selectief citeerde. Dat doe ik met enig recht omdat nog nooit iemand mij ook maar enig bewijs getoond heeft van de schadelijkheid van verzadigde vetzuren voor onze gezondheid, ondanks dat ik daar al een aantal jaren naar vraag, ook en juist bij instanties die er zo ongeveer hun bestaansrecht aan ontlenen, zoals VC en Hartstichting. Dat moet toch niet zo moeilijk zijn, gezien die massieve consensus?

  Ook jij speculeert hier slechts over hoe het VC tot dit advies gekomen zou kunnen zijn. Dat bedoel ik niet als verwijt, hoor, maar ik zou zo graag eens een bij voorkeur recent bewijs voor die verzadigd vet/cholesterolhypothese zien.

Geef een reactie