Melkvet schadelijk voor de gezondheid?

“Transvet uit zuivel ook ongunstig voor cholesterol”, kopt een veel gekopieerd artikel op een aantal weblogs over gezondheid. Interessant, want veelal werd aangenomen dat natuurlijke transvetzuren onschadelijk voor de gezondheid zijn, in tegenstelling tot de transvetzuren die ontstaan bij het kunstmatig harden van plantaardige vetten.

Ingeborg Brouwer en Martijn Katan hebben alle relevante onderzoeken naar transvetzuren van de afgelopen twintig jaar geanalyseerd en daaruit geconcludeerd dat transvetzuren van dierlijke oorsprong het cholesterol ongunstig beïnvloeden en daardoor het risico op hart- en vaatziekten vergroot. Ze pleiten er dan ook voor om het aandeel dierlijke vetten in het voedsel nog verder terug te dringen.

Het onderzoeksartikel haalt enkele onderzoeken aan waaruit de schadelijkheid van transvetzuren voor hart en bloedvaten blijkt. Het overgrote deel van de onderzoeken gaat echter over het verband tussen industrieel geproduceerde en dierlijke transvetzuren en cholesterol en bloedvetten. Slechts één onderzoek, een Deense meta-analyse, is gedaan naar een directe associatie tussen dierlijke transvetzuren en hart- en vaatziekten. Juist dit onderzoek vindt dat verband niet.

De conclusie van Brouwer en Katan is niet dat er een verband tussen dierlijke transvetzuren en hart- en vaatziekten is. Ze wijzen op de invloed van transvetzuren op het cholesterol om via die omweg ‘aan te tonen’ dat dit verband er wél is. Dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor het verband tussen cholesterol en hart- en vaatziekten leggen deze wetenschappers kennelijk naast zich neer. Dat heel veel wetenschappers dat doen is daarom nog geen rechtvaardiging.

Dit artikel is geplaatst in Cholesterol, Hart en bloedvaten, Voeding. Bookmark hier de permalink.

One Response to Melkvet schadelijk voor de gezondheid?

  1. Modderbaard zegt:

    Inderdaad.

    Ze gaan voor het gemak ook even volledig voorbij aan het verschil tussen sdLDL en grotere LDL deeltjes. Alles op de grote hoop. Waardeloos gewoon.

Geef een reactie