Vloerkorenbrood

Meestal bak ik tegenwoordig mijn brood zelf. Dat is wat meer werk en het heeft wel meer nadelen dan gewoon halen bij de bakker, want goedkoper is zelf bakken doorgaans niet als je meer uitgeeft dan aan de allergoedkoopste ingrediënten. Er gaat bij mij steevast een klontje roomboter in en een ei. Die ingrediënten komen de smaak ten goede en verder weet ik ook veel beter wat er allemaal in mijn boterhammetjes zit. In ieder geval geen kunstmatig geharde plantaardige olie.

Maar soms komt het net iets beter uit om een halfje uit de supermarkt mee te nemen. Dat was vandaag dus de Jumbo. Er lagen nogal wat soorten brood, zoals gebruikelijk maar ik kon nergens een volkorenbroodje vinden. Dan maar vragen. ‘Maar dat vloer koren is ook volkorenbrood, meneer!”, verzekerde het meiske achter de broodcounter me. “Dat staat er anders niet op, maar goed, als u het zegt neem ik dat zonder meer aan.”

Tegen mijn gewoonte en in goed vertrouwen las ik het stickertje met de ingrediëntenverantwoording niet maar thuisgekomen haalde ik de schade in:
VLOER KOREN GOUDEERLIJK, heette het halfje vloerbrood. Ingrediënten: volkorentarwemeel, water, roggemeel, tarwegluten, tarwebloem, roggebloem, bakkersgist, tarwescalp, bakkerszout, tarwezuurdesem (gedroogd), moutextract (gerst), plantaardige olie (koolzaad. palm).

Het kan dus zomaar zijn dat volkoren tarwemeel minder dan de helft uitmaakt van de totale meelingrediënten. Nee, Jumbo, dan mag een brood inderdaad geen volkorenbrood genoemd worden. ‘Vloer koren’ leest echter, met of zonder spatie, wel zo, waardoor kennelijk ook het eigen personeel op het verkeerde been gezet wordt.

Is dit erg? Ik vind van wel, want in feite is me voor de helft witbrood verkocht met de suggestie dat het om volkorenbrood ging. Ik vind dat kwalijk, te meer omdat volkorenbrood bijna altijd gekocht wordt om gezondheidsredenen. Het zal wel legaal zijn maar het is natuurlijk puur bedrog. Om daar dan ook nog ‘Goudeerlijk’ achter te zetten is een gotspe.

Dit artikel is geplaatst in Diabetes, Overgewicht, Voeding. Bookmark hier de permalink.

Geef een reactie