Opzouten?

Ook de Consumentenbond is gestart met een campagne om zout in ons voedsel te reduceren, met de welluidende titel ‘Opzouten!’
De toon wordt gezet vanuit de vooronderstelling dat ‘iedereen weet dat zout slecht is’. Is dat zo? De Nierstichting:

Waarom is zout slecht voor je nieren? Zout is een gevaar voor de gezondheid: het verhoogt de bloeddruk en daarmee het risico op nierschade. Maar zout heeft ook een direct schadelijk effect op de nieren. Bij nierpatiënten die veel zout gebruiken gaat de nierfunctie sneller achteruit, zodat dialyse of transplantatie eerder nodig is. Minder zout gebruiken kan leiden tot gezondheidswinst: de bloeddruk gaat naar beneden, minder hart- en vaatziekten en vertraging van de achteruitgang van nierfunctie.

Niets over het effect van zout op gezonde mensen… Laten we er dus van uitgaan dat iedereen met gezonde nieren moeiteloos een overschot aan zout het lichaam uit zolang het om slechts een enkele gram ‘teveel’ gaat. Er was al langer kritiek op de aanname dat zout per definitie slecht voor iedereen is maar recent onderzoek van professor Jan Staessen van de Leuvense Universiteit onderbouwt de kritiek op die aanname. Ook een artikel in de New York Times is interessant.

Van deze actie is even voorspelbaar als bij antivetcampagnes dat er niet meer dan een marginaal effect mag worden verwacht op onze gezondheid. Hoogstens bij een enkele hypertensiepatiënt, en dan nog slechts enkele punten bloeddrukverlaging.

Op gezonde mensen heeft reductie geen enkel effect. Hoewel zoutreductie voor sommige hypertensiepatiënten een verbeteringsfactor kán zijn krijg je geen hypertensie van zout. Integendeel, mensen die al weinig zout gebruiken lopen juist het risico op hartklachten als ze nog minder gaan gebruiken. Zout is een vitale stof. We kunnen niet zonder, terwijl het van nature niet in ons voedsel voorkomt. We moeten dus zout toevoegen aan ons voedsel, hoewel, en dat is terechte kritiek, de industrie vaak hopeloos overdrijft met de hoeveelheden.

Toch is dit een flutactie die de aandacht van de werkelijke problemen afleidt. Een echt probleem zijn de gigantische hoeveelheden geraffineerde suikers die de industrie in ons voedsel verwerkt. Zonder candybars werk je daarmee al een overdosis suiker naar binnen, ook via voedingsmiddelen met gezondheidsclaims, zoals Actimel of andere zuiveldrankjes die vaak voor een tiende uit suiker bestaan. Dat is 20 gram suiker per glas. Daar kan zelfs geen enkele frisdrank tegenop!

Dit artikel is geplaatst in Hart en bloedvaten, Voeding. Bookmark hier de permalink.

Geef een reactie