Menopauze en hart- en vaatziekten


Als u al heel af en toe tv kijkt dan kun u de reclamespotjes met Karin Bloemen, die de zegeningen van Becel pro-activ al vele maanden aanprijst, niet gemist hebben. Vrouwen in de overgang hebben een grotere kans op een verhoogd “chollesterol” ‘dus’ zouden ze dat moeten verlagen met Becel pro-activ.

Weer een doelgroep voor functional foods, zeg maar medicinaal voedsel, erbij.
Totdat er afgelopen week een nieuw onderzoek werd gepubliceerd in het British Medical Journal waaruit blijkt dat de hormonale veranderingen van de overgang helemaal geen verhoogd risico op hart- en vaatziekten veroorzaken.

Als door een wesp gestoken reageerde de marketingafdeling van Unilever prompt met een herhaling van een eerdere publicatie op o.a. www.verlaagcholesterol.nl, waarin vermeld wordt dat tijdens de menopauze het LDL-cholesterol stijgt.

De werkelijkheid is dat er geen enkel verband is tussen de menopauze en stijging van cholesterol. De werkelijkheid is dat de cholesterolspiegel een zekere correlatie heeft met de leeftijd. De werkelijkheid is dat er nog nooit een verband is aangetoond tussen de cholesterolspiegel en het vóórkomen van hart- en vaatziekten. De werkelijkheid is dat er nog nooit aangetoond is dat cholesterolverlaging het risico op hart- en vaatziekten verlaagt. Eerder het tegendeel.

Een open vraag op bovenstaand forum “Uit welk onderzoek blijkt dat de menopauze het risico op hart- en vaatziekte verhoogt?” wordt als offensief beschouwd:Becel_te_offensief
Ik vraag me af hoelang het duurt voordat mijn vraag openbaar wordt en of ik antwoord krijg:
Becel_censuur
Vooruit, toch een reactie, na ongeveer een etmaal. Helaas nietszeggend, vergezeld van een link die een foutmelding oplevert. Ik heb ze een hint gegeven over de Cochrane Collaboration, een onafhankelijke groep topwetenschappers op gezondheidsgebied, met een wel werkende link. En ook die bleek keurig geplaatst te zijn, weliswaar met een irritante vertraging van een etmaal. Enfin, trek uw eigen conclusies, zou ik zeggen.

Dit artikel is geplaatst in Cholesterol, Hart en bloedvaten, Voeding. Bookmark hier de permalink.

Geef een reactie