Nederland breekt dikterecord

We hebben als Nederland weer eens een twijfelachtig record gehaald. De helft van ons is te dik, vooral mannen. Eerlijk gezegd vind ik het niet zo’n verrassing, gezien de tendens van de afgelopen jaren in die richting. Zonder dat ze er blijk van geven het rapport van het RIVM grondig bestudeerd te hebben geven coryfeeën op het gebied van gezondheid en overgewicht vast hun commentaar.

Minister Edith Schippers heeft meteen 70 miljoen uitgetrokken om sporten in de buurt te bevorderen. Dat is mooi, want iedereen weet dat lichaamsbeweging gezond is. Maar helpt het ook tegen overgewicht?

Paul Rosenmöller van het Convenant Gezond Gewicht en Patricia Schutte van het Voedingscentrum zitten er volgens mij iets dichterbij. Ze stellen dat overgewicht vooral veroorzaakt wordt door de omgeving die mensen verleidt om ongezonde keuzes te maken. Ze zien echter geen ommezwaai op korte termijn omdat er zoveel partijen bij betrokken zijn. Schutte denkt zelfs dat het nog tientallen jaren zal gaan duren voordat de mensen dermate bewust zijn dat ze hun gedrag gaan veranderen, net als bij roken. Maar nu zie ik wel een parallel. De tabaksindustie is er vele tientallen jaren in geslaagd om de overheid af te houden van maatregelen tegen het roken die echt werken.

Als je goed leest zie je de voedingsmiddelenindustrie hetzelfde kunstje flikken. Die is namelijk een van de vele partijen in de convenanten van Paul Rosenmöller. Een heel belangrijke partij, zo niet de belangrijkste. Daar ben ik het roerend mee eens. Niet om die belangrijkste partij dan ook meteen maar de belangrijkste rol toe te bedelen, tegen zichzelf. Want dat zie ik gebeuren, net als bij de sigaretten- en de drankbranche. De slager die zijn eigen vlees keurt.

Dit artikel is geplaatst in Diabetes, Geen categorie, Overgewicht, Voeding. Bookmark hier de permalink.

Geef een reactie