Het Voedingscentrum over Kokosolie

kokosolieVijf vragen over kokosolie aan Patricia Schutte, woordvoerder van het Voedingscentrum op gezondheidsnet.nl. Ze begint uit te leggen dat kokosolie voor een belangrijk deel bestaat uit laurinezuur, een verzadigd vet dat onder andere ook in moedermelk, jawel, in moedermelk, en boter voorkomt. Schutte bestempelt kokosolie als af te raden omdat het LDL-cholesterol erdoor wordt verhoogd. Een nogal onvolledige uitspraak, want laurinezuur verhoogt ook het HDL, wat juist weer goed zou zijn. Zelfs Martijn Katan, emeritus hoogleraar voedingsleer, die zich met regelmaat over slechte vetten opwindt, verklaart in zijn column dat kokosolie een neutraal effect op de gezondheid heeft. Patricia Schutte orakelt nog even verder dat het om het effect op lipoproteïnen gaat volgens een rapport van de EFSA uit 2010. Inderdaad, mevrouw Schutte, is er maar één soort cholesterol die door het lichaam wordt vervoerd door verschillende soorten lipoproteïnen, het LDL en het HDL. Het gaat om een vreemd rapport, vreemd omdat de conclusie wordt getrokken dat verzadigd vet slecht is voor hart en bloedvaten terwijl dat niet ondersteund wordt door de wetenschappelijke onderzoeken waarop dat rapport gebaseerd zou zijn.

Natuurlijk moeten we de vele overtrokken claims over kokosolie met een korreltje zout nemen maar als Schutte een lichtverteerbare, stabiele olie, die geen negatieve invloed op de gezondheid heeft en uitstekend geschikt is om in te bakken en te frituren afraadt als slecht voor de gezondheid dan maakt ze daarmee duidelijk dat ze haar huiswerk als voedingsdeskundige niet doet. En dat is kwalijk als je de woordvoerder bent van een door ons allemaal betaald instituut, dat onafhankelijke, eerlijke informatie over voeding pretendeert te geven maar dit vervolgens niet doet.

Dit artikel is geplaatst in Cholesterol, Hart en bloedvaten, Voeding. Bookmark hier de permalink.

Geef een reactie