Hoog cholesterol door vet of stress?

Kies Gezond Vet Onlangs werd de Kies Gezond Vetwijzer gepresenteerd door de stuurgroep Kies Gezond Vet. Zoals ik verwachtte adviseert de olieverwerkende lobby ook aan kinderen om margarine op brood te smeren maar schandalig vind ik de zwartmakerij van boter omdat er in dierlijke vetten transvetten voorkomen. Erkend wordt wel dat de structuur anders is dan die van industriële transvetzuren maar dat de invloed op het cholesterol hetzelfde is. Dat zou best kunnen maar, zo blijkt uit foldermateriaal van hetzelfde Voorlichtingsbureau MVO, de invloed op het bloedcholesterol van vetten is minimaal. Het gaat om een tijdelijke stijging of daling van nog geen 0,04 mmol/l of minder, dus waar zouden we ons druk over maken?

De bloedcholesterolwaarden worden door het laboratorium hoogstens in tienden uitgedrukt en geenszins in honderden, zoals bij het tabelletje van MVO. En nee, er is geen sprake van een cumulerend effect want het lichaam reguleert zelf de cholesterolspiegel. De volgende dag begin je met je ontbijtje gewoon weer opnieuw en wederom met de lunch en met het avondeten. De directe invloed van voeding op het bloedcholesterol is dus uitermate klein, zeg maar te verwaarlozen. Een structureel verhoogd cholesterol kan wel veroorzaakt worden door voortdurend ongezonde voedingsgewoontes en roken. Maar bij zo’n ongezonde leefstijl moet je vooral denken aan geraffineerd fabrieksvoedsel, zoals margarines, junkfood en kant-en-klaar. Maar je cholesterol stijgt pas echt spectaculair door stress, zowel lichamelijk als geestelijk. Laat je cholesterol maar eens bepalen als je net geopereerd bent. Dat is niet zo gek want cholesterol is de grondstof voor cortisol, het stresshormoon en een operatie is nu eenmaal een vorm van (lichamelijke) stress.

Cholesterol is overigens ook de grondstof voor vitamine D, waar heel veel mensen tekort aan hebben. Je zou je af kunnen vragen of de vet- en cholesterolfobie een rol speelt bij dat vitaminetekort.

Verzwegen wordt door de MVO de verwoestende invloed van industriële transvetten op ons lichaam in de vorm van hartellende en kanker, in tegenstelling tot natuurlijke transvetten. De hoeveelheid industriële transvetten is weliswaar teruggedrongen maar een jaar of twee geleden las ik nog dat de industrie heel graag geharde vetten gebruikt vanwege de vele voordelen, lees: prettige verwerkingseigenschappen in de fabriek, en de transvetten op de koop toe neemt. Goed, de manier van harden is aan het veranderen maar ik heb er mijn twijfels over of die nieuwe methode wel zo goed is voor onze gezondheid. Een overmaat aan linolzuur, die deze industriële vetten doorgaans bevatten, is dat in ieder geval niet.

Tenslotte zij vermeld dat cholesterol niet gemaakt wordt van verzadigd vet maar van koolhydraten en dat cholesterol in de voeding nauwelijks tot geen invloed heeft op het bloedcholesterol. En dat het menselijk lichaam zelf in staat is om koolhydraten te maken. Dat heet gluconeogenese.

Dit artikel is geplaatst in Cholesterol, Hart en bloedvaten, Voeding. Bookmark hier de permalink.

Geef een reactie