‘Goed en slecht’ cholesterol

Cholesterol is een heel belangrijke, vitale stof voor de aanmaak van vitamine D, een aantal onmisbare hormonen, zoals cortisol, en vooral gal, nodig voor de vertering van vetten. Het lichaam bepaalt hoe groot de aanmaak van cholesterol moet zijn aan de hand van de noodzaak. Slechts een klein deel van de nodige cholesterol krijgen we binnen met onze voeding.
Cholesterol wordt in ons lichaam vervoerd met speciale eiwitten, de lipoproteïnen. Naar de organen met lipoproteïnen van lage dichtheid, LDL, en uit de organen met lipoproteïnen van hoge dichtheid, HDL.

Omdat cholesterol aangetroffen kan worden bij ziekteprocessen in de bloedvaten, vernauwingen en ontstekingen, beredeneerden enkele wetenschappers dat cholesterol de oorzaak van die ziekteprocessen moest zijn. Een gevolg daarvan was dat HDL als het goede en LDL als het slechte cholesterol bestempeld werd.

Waarom heeft cholesterol zo’n slechte naam? Als je weet dat belangrijke eigenschappen van cholesterol het herstel bij ziekteprocessen is en het remmen van ontstekingsprocessen, dan kun je haast niet anders dan je afvragen of oorzaak en gevolg niet omgedraaid zijn.

Tenslotte is er nog nooit wetenschappelijk aangetoond dat verlagen van het cholesterolgehalte in het lichaam de gezondheid te goede komt. Niettemin zijn er op dat gegeven twee miljardenindustrieën gebaseerd, de farmaceutische en de voedingsindustrie.

Wat is dan het bewijs van die industrie? Dat komt er ongeveer op neer dat statines, de belangrijkste groep cholesterolverlagende medicijnen, het risico op hartinfarcten een heel klein beetje verlagen bij een klein percentage van de gebruikers. Dat mechanisme berust hoogstwaarschijnlijk op ontstekingsremming, de kernoorzaak van coronaire hartziekte, van die statines. De farmaceutische industrie legt echter breeduit het accent op cholesterolverlaging, omdat dat het enige criterium is dat, via de werking van statines, wetenschappelijk ‘aangetoond’ kan worden. Met die drogreden zijn in de afgelopen tientallen jaren miljarden mee verdiend. De voedingsindustrie is graag op dat principe meegelift om er eveneens vele miljarden aan te verdienen.

Dit artikel is geplaatst in Cholesterol, Hart en bloedvaten, Voeding. Bookmark hier de permalink.

Geef een reactie