Light

Het enige bestaansrecht van al die voedingsmiddelen met gezondheidsclaims, ook wel ‘functional foods’, is de winst van de voedingsindustrie. Niet onze gezondheid. Ik kan me nog goed herinneren dat er halvarine op de markt kwam, zo’n halve eeuw geleden. Een soort van surrogaat van een surrogaat, want margarine met veel meer water. Daarna volgden vele andere light en magere voedselproducten. In die halve eeuw heb ik overgewicht en daarmee samenhangende kwalen zoals diabetes niet af- maar zelfs explosief zien toenemen. Wat hebben die producten dan bijgedragen aan onze gezondheid?

Ik waag te stellen dat light voedselproducten, samen met de angst voor vet, overgewicht eerder bevorderen en ook op andere manieren onze gezondheid ondermijnen. Het is onvolwaardig nepvoedsel waardoor je tekorten oploopt aan nutriënten, met name vitamines en sporenelementen. En van tekorten krijg je honger, zelfs als je zat calorieën binnenkrijgt.

Tip voor een even eenvoudig als lekker dessert? Griekse yoghurt met wat walnoten en een bescheiden lepeltje honing. Hoeft niet veel te zijn om jezelf naar de zevende hemel te laten transporteren. Bottom line: wat zou erop tegen zijn om van je eten te genieten?

Dit artikel is geplaatst in Overgewicht, Voeding. Bookmark hier de permalink.

Geef een reactie