Omega 6 in het nieuws

Afgelopen week publiceerde het BMJ een artikel waarin bevestigd werd dat veel omega 6 vetzuren, zeg maar linolzuur, in de voeding schadelijk zijn. Bevestigd, omdat dit eigenlijk al tientallen jaren bekend is maar berichten hierover raakten voortdurend ondergesneeuwd door het marketinggeweld van de margarine-industrie, slaafs geholpen door de Hartstichting en het Voedingscentrum.

Toch aardig als je met die wetenschap het Zichtboek van de FNLI, aanbevelingen voor de industrie om gezonder voedsel te produceren, eens doorbladert.

Bij de producten komen we eerst Pally koekjes tegen. Trots wordt vermeld dat het verzadigd vetgehalte van 10% naar 2% is verlaagd, een verlaging van maar liefst 80%. Kennelijk vond de koekjesbakker 500% wat overdreven overkomen. Maar nu komt het. Deze stap is gerealiseerd door gebruik te maken van een speciale zonnebloemolie met een hoog gehalte aan onverzadigde vetten.

En zo gaat het nog even door. Lamb Weston aardappelproducten worden tegenwoordig in 100% pure zonnebloemolie gebakken. Aan Linera light vleesproducten worden plantaardige stoffen (zonnebloemolie?) toegevoegd.

Via de frisdranken met al dan niet kunstmatige zoetstoffen komen we dan eindelijk aan bij de Becel producten, margarine, halvarine en Becel Gold, ‘veel meervoudige onverzadigde omega 3 en omega 6. vetzuren. Dat is de marketing. De waarheid, iets preciezer, is natuurlijk heel veel omega 6 en heel weinig omega 3.

De reactie van het Voedingscentrum is langzamerhand voorspelbaar: “Halvarine met linolzuur kan prima op je boterham”. Even verderop: “Eén onderzoek is geen onderzoek”. O, wat zijn ze weer bang dat we van de ware leer afwijken… Inderdaad, VC, gaat het deze keer om een onderzoek onder hartpatiënten. De opzet, splits een groep in twee gelijkwaardige delen, en de lange loopduur maken de betrouwbaarheid van de onderzoeksresultaten vrij groot. Als blijkt dat er in de linolzuurgroep significant meer hartproblemen voorkomen dan in de controlegroep dan kun je daar niet omheen, zeker als meer onderzoeken in deze richting wijzen.

Tenslotte gaat het niet om dat ene schrapje halvarine op de boterham. Linolzuur zit ook in aanzienlijke hoeveelheden in vloeibare margarine voor in de keuken en in frituurolie. Linolzuur wordt ook verwerkt in veel fabrieksvoedsel, zoals in dat Zichtboek te lezen is. We hebben een klein beetje linolzuur nodig en omdat ons lichaam het zelf niet kan maken moeten we het met de voeding binnen zien te krijgen. Voor alfalinoleenzuur geldt hetzelfde. Waar het om gaat is dat de afgelopen vijftig, zestig jaar de balans tussen die twee essentiële vetzuren grondig verstoord is. Door de overmaat aan linolzuur wordt alfalinoleenzuur in onvoldoende mate door het lichaam opgenomen. En dat is erg echt slecht voor je hart.

Dit artikel is geplaatst in Cholesterol, Hart en bloedvaten, Voeding. Bookmark hier de permalink.

Geef een reactie