Evolutionaire geneeskunde

Deze leer is gebaseerd op het feit dat de landbouw pas korte tijd, zo’n 8000 jaar geleden, is uitgevonden. Sinds het gebruik van landbouwproducten, en daarbij moet je vooral denken aan zuivel en granen, traden er een aantal gezondheidsproblemen op die door de toenemende raffinage en andere bewerkingen van voedsel alleen nog maar zijn toegenomen.

Om duidelijk te maken hoe kort we eigenlijk nog maar zuivel en granen eten moet je je voorstellen dat de mens een uur bestaat in de evolutie. Pas de laatste 5 seconden doen we aan landbouw, dus aan granen en zuivel. Het lijkt me daarom heel aannemelijk dat we beter zouden gedijen op een voeding die gebaseerd is op het patroon van vóór die 5 seconden.

Als je kijkt naar de tekorten aan micronutriënten waar velen van ons mee rondlopen dan bevestigt dat mijn gedachte. De voeding van jagers-verzamelaars is veel rijker aan precies die elementen: jodium, selenium, vetzuren, vitamine A en D als voornaamste. Een dergelijke voeding bestaat uit vis, schaal- en schelpdieren, groente, fruit, knollen, vlees, honing en noten maar is enorm gevarieerd en wisselt met de seizoenen. De mensen leefden toen in waterrijke gebieden zoals aan zeeën en rivieren omdat daar het meeste voedsel te vinden was.

Evolutionaire geneeskunde is veelal nog op hypothesen gebaseerd maar die worden al wel vaak door onderzoek bevestigd. Met name het werk van Remko Kuipers, die onderzoek doet bij nu nog levende natuurvolken, is baanbrekend. Er zijn in Nederland ongetwijfeld meer onderzoekers op dit gebied maar Remko Kuipers en Frits Muskiet zijn wel de bekendste.

Dit artikel is geplaatst in Geen categorie. Bookmark hier de permalink.

Geef een reactie