Acne

Wat heeft acne te maken met het metabool syndroom, met diabetes, overgewicht, hartziekte en zelfs dementie? Op het eerste gezicht niets, omdat acne per definitie aan de buitenkant van ons zit, bij voorkeur ook in het gelaat, terwijl die andere aandoeningen van binnen in ons lichaam zitten.

Acne is een huidziekte die bij uitblijven van behandelresultaat bij de huisarts meer dan eens door de dermatoloog wordt behandeld, een heel andere specialist dan de cardioloog of de internist. Maar toch, de oorsprong van al die aandoeningen zou best weleens hetzelfde kunnen zijn: ontstekingsprocessen, waarbij een soort brij ontstaat die samengesteld is uit afgestorven bacteriën, dode witte bloedlichaampjes, macrofagen, bindweefsel, vet en een beetje cholesterol. Als de inhoud van die acne-puistjes overeenkomt met atherosclerotische plaque dan hebben we een gemeenschappelijke factor van die aandoeningen te pakken.

Maar goed, laten we ons even concentreren op acne, zonder meteen te constateren dat je met acne een grotere kans op een hartinfarct hebt of iets van die strekking. Maar die mogelijk gemeenschappelijke factor vind ik voorlopig wel interessant.

De meest gebruikte medicijnen tegen acne zijn enerzijds middelen die de puistjes indrogen (bv. benzoylperoxide) waardoor ze min of meer vanzelf verschrompelen en antibiotica (bv. erytromycine) die een andere belangrijke ontstaansfactor aanpakken, namelijk bacteriën. Als het helpt dan helpt het zolang je die middelen gebruikt. Bij stoppen ben je snel weer bij ‘af’.

Uit tamelijk recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je beter wat verder terug kunt gaan naar de oorsprong van acne. Ons lichaam heeft moeite om sterk geraffineerd voedsel te verwerken, enerzijds door de onnatuurlijke stoffen die eraan toegevoegd zijn maar veel meer nog wat er aan nuttige vitamines, sporenelementen en vezels uit verwijderd is. Dat kan zich uiten in kwalen van de meest uiteenlopende aard, waaronder acne.

Zuivel valt feitelijk ook onder onnatuurlijk voedsel volgens de normen van de evolutionaire geneeskunde, evenals granen. In het bestaan van de mensheid, voorgesteld als een uur, zijn we die voedingsmiddelen pas vijf seconden geleden gaan nuttigen. Even voor de juiste verhoudingen.

Stop in de eerste plaats met geraffineerd voedsel als je een serieuze poging wilt nemen om blijvend van je acne af te komen. Geen suiker, geen frisdranken en vruchtensappen, geen producten van wit meel en geen kant-en-klaar eten meer. Liefst ook geen zuivel en matig je inname van graanproducten. Doe dat minimaal een maand maar liever een maand of drie en vergelijk dan eens, gebruik foto’s als objectief vergelijkingsmateriaal, of je verschil merkt.

Ik kan niet anders dan constateren dat de adviezen hetzelfde zijn als die van recente aanbevelingen om overgewicht, diabetes, en hart- en vaatellende te voorkomen. Oftewel, we zouden er, dunkt mij, goed aan doen om ernstig te overwegen dat ons voedingspatroon met een hoog gehalte aan junkfood, zoals van harte aanbevolen door het Voedingscentrum, ons links- of rechtsom de das omdoet.

Lees meer

Dit artikel is geplaatst in Voeding. Bookmark hier de permalink.

Geef een reactie