Folderen

folder VCAls professional kan ik bij het Voedingscentrum folders bestellen over diabetes, om uit te delen aan mijn patiënten. In de eerste alinea gaat het al mis: “Dit komt doordat er te weinig van het hormoon insuline in het bloed zit om de cellen open te zetten voor glucose.” Bij diabetes type 1 ‘zit’ er helemaal geen insuline in het bloed, correcter: er wordt geen insuline aangemaakt door het lichaam. Het belangrijkste kenmerk van diabetes type 2 is de verminderde gevoeligheid voor insuline. Dat bij deze vorm van diabetes in een vergevorderd stadium minder insuline aangemaakt wordt klopt wel maar dat is geen primair kenmerk maar een complicatie.

Verderop in de folder wordt uitleg gegeven over de verschillende types diabetes: “Bij een veel groter deel van de patiënten is de aanmaak van insuline verstoord waardoor er te weinig van is. Dan heet het diabetes type 2”. Wederom dezelfde fout door het belangrijkste kenmerk, verminderde gevoeligheid voor insuline, weg te laten.

Ik ben daar zo kritisch op omdat een grote hoeveelheid insuline in de bloedsomloop erg slecht is voor de gezondheid, o.a. door stimuleren van vetopslag. Met andere woorden, van alle calorieën wordt zoetigheid het makkelijkste in lichaamsvet omgezet met behulp van insuline. Dat komt omdat gedurende miljoenen jaren de mens geëvolueerd is door tijdens het vruchtbare seizoen, waarin meer zoetigheid als fruit en honing voorhanden was, die koolhydraten om te zetten in lichaamsvet als brandstofvoorraad voor schralere tijden. Dat mechanisme is niet veranderd maar we kennen nu geen schrale seizoenen meer qua voedselvoorziening. Daar kun je op meerdere manieren op mee omgaan: blijven bewegen tot je een ons weegt of, veel makkelijker, de inname van koolhydraten reduceren tot die sporadische paleolithische innames. Waarmee niet gezegd is dat lichaamsbeweging niet gezond is maar overdrijven hoeft dus niet.

Tegen alle evolutionaire principes in beweert de folder echter dat je best koek en snoep mag, niet teveel, maar dat je wel veel brood moet eten, uiteraard in combinatie met linolzuurrijk vet en veel groente. En dan houdt het op wat de voedingsadviezen betreft.

Laten we dan de tip maar eens volgen om op www.kijkopdiabetes.nl te kijken hoe groot mijn kans is om diabetes te krijgen. Ik geef antwoord op een aantal vragen over geslacht, lengte en gewicht, roken, of er in mijn familie diabetes voorkomt etc. Niets over voeding. Krijg ik als resultaat een heel verhaal over roken en de kans om diabetes te krijgen als het in de familie voorkomt. Ik had toch ingevuld dat er géén diabetes in de familie voorkomt? En ja, ik heb gerookt maar dat doe ik al zeker vijftien jaar niet meer. Maar op grond van mijn antwoorden wordt ik wel zo goed als gesommeerd om snel contact met mijn huisarts op te nemen.

Natuurlijk kan ik er begrip voor opbrengen dat in zo’n folder eenvoudige taal gehanteerd wordt en dat het ook niet al te technisch hoeft te zijn. Maar als verwacht wordt dat rond 2030 een derde van de volwassenen diabetes zullen hebben dan denk ik dat je de plank misslaat om erfelijkheid als een belangrijke risicofactor mee te wegen terwijl aandacht voor de juiste voeding zo goed als ontbreekt. Dan kun je beter de conclusie trekken dat er iets goed fout met onze leefomstandigheden moet zijn, waarbij voeding geen onbelangrijke, geen belangrijke maar de allerbelangrijkste factor is.

Dit artikel is geplaatst in Diabetes, Overgewicht, Voeding. Bookmark hier de permalink.

Geef een reactie