Vruchtensuiker oorzaak van diabetes

Hebt u er ooit bij stilgestaan hoeveel vruchtensuiker u per dag gebruikt? Fructose zit in kleine hoeveelheden in fruit maar het is ook de helft van gewone tafelsuiker, met glucose als andere helft. ‘Vruchtensuiker’ klinkt erg gezond maar 25 gram fructose per dag kan al diabetes in de hand werken. Dat betekent 50 gram oftewel 15 theelepeltjes gewone tafelsuiker. Als u suiker in uw koffie en thee doet zit u al op de helft van die hoeveelheid. Tel daar de suiker in de jam, hagelslag of vruchtenhagel op brood en de suiker in het koekje bij de koffie, het chocolaatje bij de thee bij op en u zit al boven de 50 gram suiker per dag zonder dat u nog maar een blikje cola of sinas opengemaakt hebt als u dorst krijgt.

Dan maar zoetjes? De consumptie van twee of meer glazen frisdrank met kunstmatige zoetstof leidt hoogstwaarschijnlijk tot nierschade volgens de resultaten van een recent onderzoek: Help your kidneys: pass on salt and diet soda. Kunstmatige zoetstoffen houden u voor de gek door de hang naar zoet in stand te houden. De oplossing moet u dus zoeken in minder zoet eten, hoe dan ook. Als u minder zoet eet en fabrieksvoedsel zoals vruchten- en mueslikoekjes, eierkoeken, ontbijtkoek en kant-en-klare toetjes mijdt, vooral die met gezondheidsclaims, dan bent u al een heel eind op de goede weg. Als u bovendien zelf kookt weet u precies wat er allemaal in uw eten zit. U mijdt op die manier allerlei niet voor de gezondheid noodzakelijke of schadelijke hulpstoffen en de kans is stukken groter dat u wel de noodzakelijke sporenelementen en andere gezonde stoffen binnenkrijgt.

Dit artikel is geplaatst in Diabetes, Voeding. Bookmark hier de permalink.

2 Responses to Vruchtensuiker oorzaak van diabetes

 1. Thanks for posting about this, I would like to read more about this topic.

 2. PETRONELLA zegt:

  kan iemand mij helpen aan lijst met percentages van suiker in fruit?
  Mijn zoontje heeft een allergie aan vruchtensuiker en mag alleen fruit eten waar zo weinig mogelijk suiker in.
  Hij krijgt direct een opstoot van erge eczeem!

  bedankt.
  Petronella

Geef een reactie