De Cholesterolhype

Malcolm Kendrick is arts en onderzoeker. Hij bestudeerde de cholesterolhypothese, kwam tot de conclusie dat er niets van deugt en schreef er een boek over. De komende tijd gaat dit weblog op zijn conclusies in:

  1. Vet, verzadigd vet of niet, heeft geen invloed op het cholesterolgehalte in het bloed.
  2. Feit 1 is onbelangrijk, want…
  3. Een te hoog cholesterolgehalte veroorzaakt geen hart- en vaatziekten (het tweede deel van de cholesterolhypothese is fout).
  4. Statines beschermen niet tegen hart- en vaatziekten door hun cholesterolverlagende effect – hun werking berust op andere mechanismen.
  5. De bescherming van statines is zo gering dat ze voor de meeste mensen (en voor alle vrouwen) niet de moeite waard zijn. De realiteit is dat de voordelen onvoorstelbaar worden overdreven
  6. Statines hebben meer onplezierige bijwerkingen dan wordt toegegeven. Bijwerkingen die soms zelfs dodelijk zijn. Vrije verkoop is een slecht idee omdat statinegebruik tot afschuwelijk verminkte baby’s kan leiden. (U denkt van niet? Lees dan vooral door).
  7. De ‘experts’ op dit moment moeten niet serieus worden genomen omdat ze zonder uitzondering onaanvaardbare sommen geld ontvangen van de statineproducenten. Ze zingen luid uit een voorgedrukt liedboek. Alle experts zijn onbetrouwbaar. Behalve ik, uiteraard.
Dit artikel is geplaatst in Cholesterol, Hart en bloedvaten, Voeding. Bookmark hier de permalink.

Geef een reactie