Vet en cholesterol hebben geen invloed op het cholesterolgehalte in het bloed.

De gangbare gedachte is dat verzadigde vetten en cholesterol in de voeding slecht zijn omdat ze het bloedcholesterol verhogen. In dat licht is het aardig om met een uitspraak van Ancel Keys, de grondlegger van de cholesterolhypothese, te beginnen:

Er is geen enkel verband tussen cholesterol in de voeding en cholesterol in het bloed. Eigenlijk hebben we dat altijd geweten. Cholesterol in de voeding is volledig betekenisloos, tenzij je een kip of konijn bent. (Ancel Keys, PhD, emeritus professor aan de University of Minnesote, 1997.)

Er is tegenwoordig een reeks onderzoeken bekend waarin aangetoond wordt dat verzadigd vet geen invloed heeft op de cholesterol in het bloed. Sterker, vervangen van koolhydraten door verzadigd vet in de voeding zorgde ervoor dat de bloedwaarden sterk verbeterden. LDL en triglyceriden werden lager en HDL hoger. Uw verbazing zal nog groter worden als u de resultaten bekijkt van een dergelijk onderzoek bij een groep medicijngebruikende diabeten. De daling van HbA1c, de belangrijkste meetwaarde voor diabetes, was aanzienlijk groter dan alleen met medicatie werd bereikt, terwijl de deelnemers ook nog eens meer afvielen.

Als verzadigde vetzuren de cholesterol in het bloed niet verhogen, waar wordt dit dan wel door veroorzaakt? Mogelijk door meerdere factoren maar het lijkt er sterk op dat we naast een overmaat aan linolzuur koolhydraten als factor absoluut niet moeten uitsluiten.

Dit artikel is geplaatst in Cholesterol, Hart en bloedvaten, Voeding. Bookmark hier de permalink.

2 Responses to Vet en cholesterol hebben geen invloed op het cholesterolgehalte in het bloed.

 1. Cardiolabel zegt:

  Wij herinneren u eraan dat bijna 20% van de bevolking een hoge bloeddruk heeft, 29 % zwaarlijvig is, 32% dagelijks roken, 41% te weinig bewegen en 63% een te hoge cholesterol heeft.
  Iedereen kent wel het spreekwoord: “roet in het eten gooien”. Dit spreekwoord past perfect bij het gebruik van transvetten in onze dagelijkse voeding..

  Als ruwe richtlijn kan men stellen dat verzadigde vetten ( transvetten ) bij kamertemperatuur gestold (vast) zijn en hoofdzakelijk van dierlijke oorsprong zijn. .

  Transvetten doen de bloedvaten dichtslibben. Door het dichtslibben van de bloedvaten, heb je een hogere kans op hart- en vaatziekten op jongere leeftijd..

  Met deze willen wij aan de Overheid vragen om:.

  Teken petitie: http://www.hartziekte.be/petitie.php

  1.Beperk het transvetgehalte van plantaardige oliën en zachte, smeerbare margarines tot maximum 2% van het totale vetgehalte en

  2.Beperk het transvetgehalte voor alle andere levensmiddelen tot maximum 5% van het totale vetgehalte, met inbegrip van ingrediënten die worden verkocht aan restaurants..

  * VZW Hartziekte respecteert uw privacy. Uw gegevens zullen in het kader van deze petitie aan de bevoegde autoriteiten worden bezorgd en zullen in geen geval voor commerciële doeleinden worden gebruikt. .

  De bedrijven en supermarkten die reeds aan deze voorwaarden voldoen kunnen gebruik maken van het Europees geregistreerd Cardiolabel. Op deze manier kan de consument een bewuste en gezonde keuze maken bij zijn volgende aankoop..

  Na onderzoek kunnen wij zeggen dat verschillende producten aan deze normen voldoen, toch is een daadkrachtig optreden een noodzaak.

  Dank voor uw stem !!!

  VZW Hartziekte

 2. MetaBool zegt:

  Zoals eerder gezegd zijn transvetten iets heel anders dan verzadigde vetten. Niettemin steun ik jullie streven om transvetten uit onze voeding te weren. Voor 100%.

Geef een reactie