Dood door dieet van water en soep

Een 26-jarige Britse vrouw is overleden door zichzelf uit te hongeren met een dieet van alleen water en soep. Een triest verhaal maar het gaat me nu even  om de uiteindelijke doodsoorzaak, die door de gemeentelijke lijkschouwer wordt toegeschreven aan een gebrek aan suiker. Hij beweerde ook dat je ketoacidose krijgt van een gebrek aan koolhydraten, zoals bij het Atkins dieet. Dat dieet moet je, volgens het artikel in de Sun, daarom niet langer dan 14 dagen volhouden. Klopt dat?

soep08Ten eerste vermoed ik dat deze vrouw geen zelfgemaakte soep at maar dat instant soep, een zout poedertje dat de naam soep eigenlijk niet waard is. In tegenstelling tot een gevulde zelfgemaakte soep heeft instant soep geen voedingswaarde. ‘Dood door dieet van water en zout’, zou de titel van het bericht dus eigenlijk moeten luiden.

Ketose is vetverbranding, waarbij ketonen in het bloed voorkomen. Ketoacidose is een ernstige verzuring van het hele lichaam door vetverbranding die bij diabetes en alcoholisten kan voorkomen. Ketose is een heel natuurlijk proces. Ieder gezond mens is ’s nachts en na intensief sporten enigszins in ketose. Ook een koolhydraatarm dieet levert ketose op, hetgeen precies de bedoeling is: vetverbranding. Omdat er wel voldoende eiwitten en vetten gebruikt worden, blijft de hoeveelheid ketonen in het bloed zo laag dat er geen verzuring in de vorm van ketoacidose ontstaat.

Door langdurig helemaal niets te eten, zoals deze vrouw eigenlijk deed, is er meer aan de hand dan ketose. Je verbrandt dan niet alleen veel vet, waardoor er ketoacidose kan ontstaan maar ook spierweefsel, waardoor ook andere afvalstoffen ontstaan, zoals ammoniak. Als je bedenkt dat het hart ook een spier is dan zit je stukken dichter bij de werkelijke doodsoorzaak dan die lijkschouwer, die hoognodig een paar lessen voedingsleer zou moeten volgen.

Dit artikel is geplaatst in Overgewicht, Voeding. Bookmark hier de permalink.

Geef een reactie