Wat doen statines?

Statines zijn geen geneesmiddelen maar preventiemiddelen die het LDL verlagen en beschermen tegen hart- en vaatziekte. Let wel, er staat niet dat ze beschermen door verlaging van LDL. In brede kringen wordt aangenomen dat cholesterolverlaging de kans op hart- en vaatziekten verlaagt maar dat verband is nooit aangetoond. Maar statines werken toch? Jazeker, een heel klein beetje, bij sommige mensen, maar er is nooit aangetoond dat dit door cholesterolverlaging veroorzaakt wordt.  Hoogstwaarschijnlijk berust de werking op de ontstekingsremmende eigenschappen van statines.

Dat kleine effect, bij tien procent van de mannen van tussen de dertig en de vijftig die een hartinfarct gehad hebben, is reden geweest voor vele grote en kleine onderzoeken. Je zou zeggen dat de sterftecijfers het belangrijkste eindpunt van dergelijke onderzoeken zijn. Echter, slechts bij enkele van die vele onderzoeken wordt het sterftecijfer genoemd en in die gevallen is dat cijfer zonder betekenis. Met andere woorden, als statines iets doen veranderen ze de doodsoorzaak op uw overlijdensverklaring, niet de datum.

Dit artikel is geplaatst in Cholesterol, Hart en bloedvaten. Bookmark hier de permalink.

Geef een reactie