Metabool syndroom

Het anti-vetbeleid van de afgelopen dertig, veertig jaar heeft vooral meer hoge bloeddruk, overgewicht, hart-en-vaatziekten en diabetes opgeleverd. Er overlijden weliswaar minder mensen aan hartziekte maar je kunt je afvragen of dat aan de preventie ligt of aan verbeterde behandelmethodes. Is het niet beter om in de eerste plaats naar de oorzaken te kijken van deze ziekten? In 1998 vatte de WHO deze nauw met elkaar verbonden welvaartsziekten samen onder de naam ‘metabool syndroom’. We spreken van het metabool syndroom bij tenminste drie van de volgende aandoeningen:

  • hoge bloeddruk
  • insulineresistentie
  • overgewicht
  • verhoogd cholesterol
  • verhoogde eiwituitscheiding in de urine

Het metabool syndroom wordt gekenmerkt door ontstekingsprocessen waarbij atherosclerose, bloedvatvernauwing, kan ontstaan. Het kernprobleem lijkt om insulineresistentie en (een teveel aan) visceraal buikvet te draaien. Dat diepe buikvet is niet zomaar dom, opgeslagen vet maar fungeert als een cytokinen- en hormoonafscheidend orgaan met bloedvaten. De stofwisselingseffecten daarvan veroorzaken diabetes, hoge bloeddruk, overgewicht en hartkwalen. Ook relatief slanke mensen kunnen dit syndroom oplopen, blijkt uit recent onderzoek.

Rondom het metabool syndroom is een uitgebreide commercie ontstaan van niet alleen dieetproducten en afvalmethodes maar ook en vooral spinnen de fabrikanten van statines, cholesterolverlagende medicijnen, er garen bij. De vraag is of we dat allemaal wel nodig hebben. De oplossing moet gezocht worden in de oorzaken van het metabool syndroom. Dat is de missie van mijn weblog.

Geef een reactie